Szolgálati csoport: "A"    Vissza az előző oldalra Kezdőoldalra Oldaltérkép Kapcsolat RSS Kék lámpa ki/be 


 

Hírek


Adventi tanácsok

  [ 2011. 12. 06. - írta: Szergej ]

Változnak az ünnepi szokások, akárcsak hétköznapjaink, és velük együtt az ünnepre való készülődés is. Hagyományőrző a templomokban, köztereken, hivatalokban, üzletekben, pályaudvarokon felállított karácsonyfa. Az utcai forgatag, a díszes kirakatok, a kivilágított utcák, árkádok, a sátorosok portékái, mind az ünnep közeledtét jelzik a városokban. A legszebb ünnep napjaiban sem szabad azonban megfeledkeznünk a ránk leselkedő veszélyekről, elsősorban a gyertya gyönyörű, de nagyon veszélyes lángjáról! Az elmúlt évtizedek során bekövetkezett sajnálatos, olykor tragikus események (adventi gyertya lángjától, illetve karácsonyfa tüzétől kiégett lakások) arra kell, hogy figyelmeztessenek bennünket, hogy kellő körültekintéssel, nagyon nagy odafigyeléssel szabad a gyertyákat elhelyeznünk és meggyújtanunk. Amennyiben nem így tesszük, egy élet munkája semmisülhet meg, válhat a tűz martalékává néhány perc alatt. A legnagyobb körültekintés mellett/ellenére keletkezhet tűz a lakásunkban, különösen ebben az ünnepi időszakban. Nagyon fontos, hogy a lehető legrövidebb időn belül tudomást szerezzünk erről és a szükséges intézkedéseket (bent lévő személyek mentése, tűzoltóság értesítése, tűz oltásának megkezdése) megtegyük. Ebben lehet nagy segítségünkre, a ma már néhány ezer forintért beszerezhető tűzjelző berendezés, amely erős hangjelzéssel, néhány másodperc alatt felhívja a figyelmünket a lehetséges bajra.

Mire figyeljünk az adventi időszakban?

1./ Az éghető anyagú adventi koszorút, csokrot mindig helyezzük nem éghető, hőszigetelő alátétre!
2./ A gyertyák, mécsesek csak nem éghető tartóban legyenek elhelyezve és rögzítve a koszorún, csokron!
3./ A gyertyákat, mécseseket ne tegyük közvetlenül a koszorú éghető anyagú részei (fenyőlevél, moha, fagyöngy, stb.) mellé, ott ne gyújtsuk meg!
4./ A gyertyákat, mécseseket csak felnőtt gyújthatja meg!
5./ A gyermekeket ne hagyjuk felügyelet nélkül a koszorú környezetében!
6./ Mindennemű gyújtóeszközt (öngyújtót, gyufát) tartsunk elzárva, gyermekek által el nem érhető helyen!
7./ A koszorút ne használjuk a függöny(ök)-, továbbá egyéb éghető anyagok közelében!
8./ Az égő gyertyát, mécsest tartalmazó koszorút ne tegyük huzatos helyre, azt ne vigyük egyik helyről a másikra (ne mozgassuk)!
9./ A gyertya, mécses égésekor ügyeljünk arra, hogy a kanóc soha ne legyen túl hosszú

(időszakonként rövidíteni szükséges).
10./ A gyertyát, mécsest soha ne hagyjuk teljesen leégni, a kanócot eldőlni!
11./ Az égő gyertya, mécses oltására mindig tartsunk a közelben megfelelő eszközt!
12./ Az éghető anyagú koszorút minden hőforrástól tartsuk megfelelő távolságban!
13./ Vágott fenyő esetében – amennyiben mód van rá – alkalmazzunk „vizes” tartót (talpat) a fa nedvességtartalmának pótlására!
14./ Műfenyő esetén – lehetőleg – válasszuk a „tűzálló (lángálló)” kivitelűt!
15./ Gondoskodjunk a karácsonyfa stabilitásának – feldőlés elleni védelmének – megoldásáról (megfelelően „terpesztett” nehéz talp és/vagy kirögzítés)!
16./ A karácsonyfát minden esetben hőforrástól távoli (legalább 1 m) helyen állítsuk fel!
17./ Elsősorban nem éghető anyagú dekorációs elemeket használjunk a fa díszítésére!
18./ Csak megfelelő műszaki állapotú, minőségi tanúsítvánnyal rendelkező izzósort és/vagy elektromos díszítőelemeket vásároljunk és használjunk!
19./ Az izzósort (és az elektromos díszeket) a fán úgy kell elhelyezni és rögzíteni, hogy sem a levelekhez, sem a vezeték(ek)hez, sem pedig az éghető díszekhez ne érhessenek hozzá!
20./ A fára gyertyá(ka)t, csillagszóró(ka)t kizárólag díszítésként helyezzünk fel, azokat ott ne gyújtsuk meg!
21./ Az izzósor és/vagy az elektromos díszek működésekor gyermekek a helyiségben csak felügyelet mellett tartózkodjanak!
22./ Az elektromos kapcsolókat és csatlakozókat úgy kell elhelyezni és rögzíteni, hogy azokhoz a gyermekek sem szándékosan, sem pedig véletlenül se férhessenek hozzá!
23./ Égőcsere, vagy áthelyezés alkalmával minden esetben válasszuk le az izzósort (vagy az elektromos díszt) a villamos hálózatról!
24./ A korábban már üzemeltetett izzósort és/vagy elektromos díszítőelemeket a felhelyezés előtt át kell vizsgálni, ismételten tanulmányozni a használati utasítást és a gyártói előírásoknak megfelelően szükséges a szerelést elvégezni!
25./ Az égősor és a villamos díszek elektromos táplálásához legfeljebb 1 db, világító kapcsolóval ellátott, gyárilag szerelt hosszabbító elosztó használható, amelyen a nem használt csatlakozóhelyeket „vakdugóval” kell lezárni a véletlen érinthetőség ellen!
26./ Lefekvés és/vagy a lakásból való eltávozás előtt az izzósort és az elektromos díszeket a hálózatról le kell választani (legbiztonságosabb a villásdugónak a dugaszoló aljzatból való eltávolítása, illetve a hosszabbító fali csatlakozótól történő elválasztása)!
27./ A villamos leválasztás akadálymentességét folyamatosan kell biztosítani!
28./ A karácsonyfa közelében mindig legyen készenlétben olyan eszköz, felszerelés, amellyel az estlegesen keletkezhető tűz, annak kezdeti szakaszában nagy biztonsággal eloltható és a mentés, menekülés biztosítható!
29./ javasolt házi tűzjelzőt/ (detektort) a lakásban felszerelni, amely erős hangjelzéssel figyelmeztet a tűzkeletkezés korai szakaszában!

A Fővárosi Tűzoltóparancsnokság weboldalán a videógalériában az utolsó videó, a "Öt perc alatt kiéghet a lakás..." bemutatja, milyen gyorsan gond lehet egy kis figyelmetlenségből.

(forrás: Fővárosi Tűzoltóparancsnokság)Ezt az hírt eddig 1329 alkalommal tekintették meg


Közlemények:© 2008 Kókai Önkéntes Tűzoltó Egyesület
A weboldalt készítette: webmeszler.hu
Valid HTML 4.01 Transitional