Szolgálati csoport: "A"    Vissza az előző oldalra Kezdőoldalra Oldaltérkép Kapcsolat RSS Kék lámpa ki/be 


 

Hírek


Szabadtéri tűzgyújtás, kerti hulladék égetésének szabályai

  [ 2017. 03. 10. - írta: Szergej ]

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet (OTSZ) 221-228. §-a rendelkezik a szabadtéri tűzgyújtásról. Az OTSZ szerint ha jogszabály másként nem rendelkezik, a lábon álló növényzet, tarló, növénytermesztéssel összefüggésben és a belterületi ingatlanok használata során keletkezett hulladék szabadtéri égetése tilos.

A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (4) bekezdése szerint a települési önkormányzat képviselő-testületének hatáskörébe tartozik az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok rendelettel történő megállapítása. Az önkormányzati rendelet jogszabálynak minősül, ezért törvényi felhatalmazás alapján, a belügyminiszteri rendelettel megállapított OTSZ-szel összhangban az önkormányzatok rendeletben szabályozhatják az avar és kerti hulladék égetését. Ahol viszont ilyen rendelet nincs, ott erre is az OTSZ tiltása az irányadó.

BELTERÜLETEN:

A helyi önkormányzat rendeletében szabályzott napon/napokon és időpontban lehetséges kizárólag avar- és kerti hulladék égetése, a tűzvédelmi szabályok betartása mellett, de továbbra is TILOS egyéb hulladék égetése! A szabályok megsértése esetén az önkormányzat, a környezetvédelmi hatóság és a tűzvédelmi hatóság bírságot szabhat ki.
Természetesen a kerti sütögetést és grillezést a jogszabályok és a rendeletek alapesetben nem tiltják, a lángokat azonban ez esetben sem szabad felügyelet nélkül hagyni!
A helyi önkormányzati rendelet ide kattintva letölthető!

A helyi rendelet 34/2015 24§ (3) és (4) pontjai alapján községünkben a kerti hulladék égetésére SZERDÁN 8-20 óra KÖZÖTT van lehetőség!

KÜLTERÜLETEN:

Legfeljebb 10 ha egybefüggő területen irányított égetés végezhető, a hatóság ENGEDÉLYÉVEL. (tűzvédelmi hatóság: Nagykáta Járás illetékességi területén:
Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Cegléd Katasztrófavédelmi Kirendeltség
2700 Cegléd, Széchenyi út 24-26.)

Feltételei:
Égetésre vonatkozó KÉRELMET, 3000 Forint összegű eljárási illetékkel (illetékbélyeg), az égetés tervezett időpontját megelőzően legalább 10 nappal korábban kell benyújtani írásban (postán, e-mailen, faxon, személyesen)

A kérelem beérkezése után, a hatóság 5 munkanapon belül dönt, HATÁROZATOT hoz, és csak az engedélyező határozat kézhezvétele után szabad az égetést, az abban meghatározott feltételek betartásával elkezdeni.

Tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani az erdőterületeken, valamint a fásításokban és az ezek 200 méteres körzetén belül lévő külterületi ingatlanokon.
Ide értendők a felsorolt területeken található tűzrakóhelyek, a vasút és közút menti fásítások, de tilos a parlag- és gazégetés is.

A kérelem letölthető ide kattintva!

További információk elérhetőek a NÉBIH Erdészeti Igazgatóság és a Katasztrófavédelem honlapján.


Ezt az hírt eddig 1273 alkalommal tekintették meg


Közlemények:© 2008 Kókai Önkéntes Tűzoltó Egyesület
A weboldalt készítette: webmeszler.hu
Valid HTML 4.01 Transitional