Szolgálati csoport: "A"    Vissza az előző oldalra Kezdőoldalra Oldaltérkép Kapcsolat RSS Kék lámpa ki/be 


 

Az Egyesület története


A hanyattlás időszaka


A háború után, több kisebb tűzesetek közül 1955-ben a Tabán utcai, 1961-ben a Rózsadombi esetek emelkedtek ki. Az előbbinél 2 lakóház, az utóbbinál 2 lakóház és 1 szérűskert égett le.
Említést érdemel még a Termelő Szövetkezet dohánypajtáinak a tűzesete 1967-ben. A Rózsadombi tűz oltásában nagy szerepe volt a 400 l/p-es motoros fecskendőnek, amely 2 órán át megfelelő vízmennyiséget szállított a rétalji, Hajta patakból.

A vagyonvédelmi funkción túl a testület másik arca, hogy életével, tevékenységével szervesen kapcsolódott községi kultúránk ápolásához, fejlesztéséhez. Tűzvédelmi feladatok mellett reprezentatív feladatokat is elláttak és ellátnak.
E körbe sorolható már Kossuth Lajos, 1894. április 1-én történt temetésén való részvétel, a századfordulói ünnepségekben való részvétel, húsvéti ünnepek alkalmával díszőrség a szent sírnál, ünnepi felvonulások (március 15.), zenekari szereplések, bálok, színdarabok rendezése.

1962-ben került sor a tűzoltózászló megújítására, melyen az alábbi feliratok olvashatók:
"Kókai Önkéntes Tűzoltó Testület"
"A népért tűzön, vízen át!"

Az 1960-as évek végén Laczkó József volt a parancsnok, aki fáradhatatlanul küzdött a nagy múltú testület szinten tartásáért, de a nagyüzemi mezőgazdaság kialakulása és az Állami Tűzoltóságnak a mentő tűzvédelemben egyre nagyobb szerepvállalása jobban csökkentette a helyi testület jelentőségét.
A folyamat Dóczi György parancsnoksága idején sem állt meg, inkább felgyorsult, amihez a fenntartó Községi Tanács figyelmetlensége is hozzájárult.
Elkerült a szertárból 2 db kocsifecskendő (90 l/p - 100 l/p), és megszűnt az eredeti őrszoba, melyet a rendőrségi körzeti megbízott foglalta el.
Megszűnt a második őrszoba is, amelyet tettre kész tűzoltók társadalmi munkával, a szertár szűkítésével alakítottak ki.

Időközben sor került 800 l/p fecskendő beszerzésére is, de ez sem tudta ellensúlyozni a leépülés ütemét. Járási kérésre a szertárban még meglévő anyagokat (régi sisakok, balták), köztük 1962-ben készült fényképek, testületi tabló is múzeumi tárgyként Pánd községbe került, az akkori V. B. titkárnő engedékenysége folytán.
1989-ben a testület megalakulásának 100. évfordulóján szép községi ünnepség keretében történt a megemlékezés, ahol meghívott vendégként jelen volt Eördögh László, az alapító, Eördögh Kálmán unokája is.

A valaha nagy múltú testületnek a rendszerváltás első éveiben már a fennmaradása is veszélybe került, mivel a felszerelés egy része (800 l/p-es fecskendő) a Vízmű raktárában lett elhelyezve. A szertárban inkább az önkormányzati anyagok kaptak elhelyezést, és a szertár helyiséget az egyik önkormányzati képviselő cserkész otthon kialakítására tervezte...

Ez a körülmény váltotta ki néhány törzstag S. O. S. kiáltását, melyre Tóth Ferenc tűzoltó egyesületi tag, a képviselő testület figyelmét, írásban hívta fel a Községi Tűzoltóság körülményeinek megváltoztatására. A képviselő tagok véleménye ugyan nem volt egyhangú a tűzoltó testület támogatásában, de a terv nem is került elvetésre.

Itt külön említést kell tenni az 1960-as években létrejött ifjúsági tűzoltóságról, mely az akkori úttörő mozgalom szervezésében jött létre. Beépülve a felnőtt tűzoltó testület életébe, igen kiemelkedő eredményeket értek el a versenyek során. Szakmai képzésük nagyfokú előképzést biztosított felnőtt tűzoltóságunk személyi utánpótlásához.
A korábban is említett mezőgazdasági átszervezéssel csökkent a lakóterületi tűzveszély, továbbá az Állami Tűzoltóság feladatkörének kiterjesztésével csökkent az önvédelem jelentősége is. Ennek következménye folytán először a felnőtt tűzoltóság, majd vele arányosan az ifjú tűzoltóság is elveszítette korábbi lendületét.

Oldal: 4/6

«« « 1 2 3 4 5 6 » »»

Ezt az oldalt eddig 1914 alkalommal tekintették meg


© 2008 Kókai Önkéntes Tűzoltó Egyesület
A weboldalt készítette: webmeszler.hu
Valid HTML 4.01 Transitional