Szolgálati csoport: "A"    Vissza az előző oldalra Kezdőoldalra Oldaltérkép Kapcsolat RSS Kék lámpa ki/be 


 

Az Egyesület története


Az ÖTE fellendülése


A rendszerváltást követően a mezőgazdaság privatizálása, valamint a gáz energia bevezetése, ugyanakkor a legközelebbi tűzoltóság beavatkozási lehetősége (20-25 percet is igénybe vesz) ismét előtérbe helyezi a helyi önvédelem szükségességét.

A fellendülés kezdetét, a diáktűzoltóság csapatának újra szerveződése jelentette. Nyéki Ferenc vezetésével tagjai lettek a Magyar Diáktűzoltó Szövetségnek, melynek szervezésében több hazai és külföldi versenyen vettek részt kiváló eredményekkel.

A diáktűzoltók és szüleik lelkes áldozat vállalása, és annak kapcsán született sikerek a szülőkben is kiváltották a testület fokozott élénkítésének gondolatát, és egyre nagyobb érdeklődést gyakoroltak a tűzoltóságunk helyzete iránt.

Beindult egy erőteljes szerveződés a tagság létszámának növelésére, és a testületi tevékenység élénkítésére.
1997-ben a Cégbíróság által bejegyzett Kókai Önkéntes Tűzoltó Egyesület lett testületünk.
Jelenleg 65 fő a tagok létszáma, melyből 15 fő diáktűzoltó.

Az új tagokkal, új elképzelések fogalmazódtak, melyekben a gépjármű fecskendő beszerzésének gondolata is helyt kapott.

Ez irányú lehetőségek keresése folytán kapcsolat alakult ki a Magyar Tűzoltó Szövetség Budapesti és Pest Megyei Parancsnokságával, akik támogatták a helyi elképzelést. Így lett egy lehetőség, egy aránylag jó állapotban lévő gépjármű fecskendő jutányos áron való megvásárlására, aminek költségét Önkormányzatunk vállalta.
Az önkormányzat ugyanis időközben látva a testületi tagság erős elhatározását, anyagi nehézségei ellenére az ügy támogatása mellett döntött.

1999. július havában került sor a gépjárműfecskendő átvételére, felszentelésére, mely a járási és megyei tűzoltó szervek, valamint a BM. képviselőinek jelenlétében, ünnepélyes keretek között történt.

A gépjárműfecskendő használatba vételével felmerült a zárt területen való elhelyezésének problémája, mivel méreténél fogva, a meglévő szertár erre nem volt alkalmas.

Csepel 750 Tü-1.1 - "Piroska"

Ideiglenes megoldásként a Nagykátai út 19. szám alatti nyitott színben lett elhelyezve. A fagyveszély idején csak víztelenítve volt tartható, ami nagymértékben késleltette egy esetleges beavatkozás lehetőségét.

Az egyesület vezetősége - 2000. márciusától Laczkó István parancsnok vezetésével -, és tagsága egy fűthető szertár építését vette számításba, amihez az önkormányzati költségvetés keretet nem tudott biztosítani. Ennek ellenére az egyesületi vezetés és a tagság vállalta, hogy szponzorok toborzásával, és társadalmi munkával való kivitelezéssel megépíti a laktanyát.

Az építés helyének meghatározása viszont problémákat vetett fel, mivel az önkormányzat a községháza udvarterét nem látta erre alkalmasnak.
Felvetődött a vízmű területén való megépítés gondolata, az viszont a központi elhelyezés hiánya miatt került elvetésre.

A végső megoldásként mégis csak a községháza udvara látszott a legjobb megoldásnak, ahová a terv elkészítése rövid időn belül fel is épült.

Oldal: 5/6

«« « 1 2 3 4 5 6 » »»

Ezt az oldalt eddig 2085 alkalommal tekintették meg


© 2008 Kókai Önkéntes Tűzoltó Egyesület
A weboldalt készítette: webmeszler.hu
Valid HTML 4.01 Transitional